De felul in care va arata viitoarea coalitie de guvernare depinde ritmul extinderii europene, precum si soarta negocierilor cu Turcia, cunoscuta fiind reticenta dreptei germane fata de admiterea acesteia in UE. Mai multi reprezentanti ai crestin-democratilor (CDU/CSU) si-au aratat, in trecut, scepticismul si fata de aderarea Romaniei si Bulgariei in 2007.
Clasa politica din Romania isi imparte reactiile intre preferintele pentru unul dintre partide si preferintele pentru formula de guvernare care ar favoriza aderarea mai rapida a Romaniei. Senatorul PSD Vasile Dincu spune ca social-democratii germani au dovedit ca sunt redutabili in campanie, reusind a doua revenire spectaculoasa, dupa cea de la alegerile de acum trei ani.
„SPD a recuperat aproape 20% pe perioada campaniei, desi toata lumea sa astepta ca Angela Merkel, candidata CDU, sa castige la o diferenta mult mai mare", spune Dincu, care nu crede ca se va ajunge la o mare coalitie intre social-democrati si crestin-democrati.
„Intr-o coalitie stanga-dreapta, fiecare dintre parti isi va pierde o parte din identitate, ceea ce nu ar fi benefic pentru nici una dintre parti in perspectiva viitoarelor alegeri", considera senatorul PSD.
PNL o vrea pe Merkel, PSD pe Schroder
Si deputatul PSD de Cluj, Vasile Puscas, fost negociator-sef al Romaniei cu UE, considera ca rezultatele sunt „spectaculoase", din perspectiva echilibrului dintre marile forte politice. „Gerhard Schroder este invingatorul moral al alegerilor, pentru ca a pornit de la un scor foarte scazut si a terminat aproape la egalitate cu crestin-democratii", spune fostul ministru.
Desi spune ca este greu de prevazut cine va reusi sa ia prim planul guvernarii, Puscas crede ca actualul cancelar are prima