Daca la scolile de la oras copiii vin la ore cu masina parintilor sau cu taxiul si etaleaza celulare, blugi de fite sau playere mp3, la scolile din satele Vaii Jiului, elevii au de batut cale lunga pana la salile de clasa. Este si cazul scolii generale din comuna Banita, unde copiii trecuti de clasele primare, absolvite la scoli cocotate pe dealuri, vin sa isi desavarseasca educatia.
Tamara Levitchi, directoarea scolii din Banita, spune ca are cu ce se lauda si nu ar da pentru nimic in lume copiii de-aici - care sunt mai cuminti si mai respectuosi - pe cei de la oras.
Mai mult decat atat, scoala de aici avea calculatoare noi si Internet pe vremea cand copiii de la oras doar sperau la asa ceva, iar salile de clasa de la Banita, chiar daca n-au termopane sau mobilier de lux, sunt curate, primitoare si calduroase.
La dotarea scolii a contribuit din plin si fostul elev al actualei directoare, primarul Ionel Burlec, cel care a alocat 600 milioane lei pentru acoperisul reparat in aceasta vara. Copiii care invata la aceasta scoala, dar si cei din Merisor sau Crivadia, au de mers in fiecare zi mai multi kilometri, indiferent ca ploua sau ninge.
Invatati de mici cu distantele lungi, copiii bat drumul spre scoala fara sa se planga, si nici cand e zapada de-un metru nu au absente. Daca la Banita mai e cum mai e, ca scoala e la drum, la Scoala Firma din Botani, parintii au inventat taxiul tras de cai, o sanie incapatoare de lemn, cu care, prin rotatie, unul dintre oamenii din sat face pe soferul.
Gratie dascalilor care au stiut sa le trezeasca gustul pentru carte, copiii de la aceste scoli vin la scoala ca acasa si infrunta fara sa se planga frigul, ploaia sau drumul lung, de dragul celor cateva ore petrecute in lumina cartii. Daca la scolile de la oras copiii vin la ore cu masina parintilor sau cu taxiul si etaleaza celular