Guvernatorul bancii centrale a anuntat ca leul este prea puternic intr-o economie care nu este pe masura aprecierii lui si ca institutia pe care o conduce va monitoriza si interveni in piata valutara. A urmat anuntul Institutului de Statistica, referitor la faptul ca PIB a avut in trimestrul II cel mai redus ritm de crestere din ultimii trei ani, de doar 4,1%. Iar printre motivele invocate drept cauze ale acestei evolutii, pe langa conjunctura externa nefavorabila, instabilitatea legislatiei fi
Guvernatorul bancii centrale a anuntat ca leul este prea puternic intr-o economie care nu este pe masura aprecierii lui si ca institutia pe care o conduce va monitoriza si interveni in piata valutara.
A urmat anuntul Institutului de Statistica, referitor la faptul ca PIB a avut in trimestrul II cel mai redus ritm de crestere din ultimii trei ani, de doar 4,1%. Iar printre motivele invocate drept cauze ale acestei evolutii, pe langa conjunctura externa nefavorabila, instabilitatea legislatiei fiscale, evolutia pretului petrolului pe pietele internationale si inundatiile catastrofale, la loc de cinste s-au aflat fluctuatiile cursului de schimb si nivelul ridicat al dobanzilor la creditele in lei.
Imediat dupa declaratiile guvernatorului, BNR a intervenit timp de patru zile in piata valutara, pentru a nu permite o scadere a cursului la 3,45 lei, prag vazut de multi dealerii drept normal. Ei iau in calcul excedentul de valuta existent si care preseaza constant pe curs.
Chiar daca cumpararile nu au depasit, probabil, 200 milioane euro, BNR si-a atins tinta, dealerii ferindu-se sa se mai “joace” cu cotatiile, care au fluctuat zilnic la nivelul unui ban, in timp ce cursul nu a coborat mai jos de 3,4750 lei.
Economistul Radu Limpede considera ca “BNR sprijina cu