Piata chiriilor din orasele universitare traverseaza o criza de proportii. Proprietarii fac licitatie in fata usii cu 4-5 cumparatori. Chiriile au sarit deja cu 10%-20%, iar perioada pentru care se solicita avans a ajuns la sase luni.
Trebuie sa fii cu adevarat norocos sa apuci o locuinta, in aceasta perioada, intr-un centru universitar. Anunturile din ziare nu mai folosesc la nimic, avand in vedere ca apartamentele se inchiriaza aproape instantaneu, iar insistentele la agentiile imobiliare sunt aproape inutile. Indiferent unde suni, discutia decurge la fel.
"Buna ziua, doresc sa inchiriez o garsoniera sau un apartament. Ce puteti sa-mi oferiti?", ne incercam si noi norocul, recomandandu-ne tineri salariati. "Ne pare rau, momentan nu avem nimic", primim aproape invariabil acelasi raspuns.
Nici pretul mai mare oferit pe chirie, nici optiunea pentru o zona mai laturalnica, departe de mijloacele de transport in comun, nu ne-au ajutat sa gasim o locuinta. "Ati sunat tarziu la ora 12:00. Cererea este imensa fata de oferta. Ce apartamente primim la inchiriere dimineata peste o ora sunt date", ne explica reprezentantul unei agentii care opereaza in zona Titan-Salajan din Bucuresti.
Aceeasi situatie este si in orasele universitare din provincie. "Nu mai apuc sa public nici un anunt. Eu am si agentia langa gara si cum coboara studentii din tren, intra si inchiriaza locuintele pe care le-am primit cu cateva ore, poate chiar minute inainte", ne-a declarat Irina Budnarica, de la Agentia Prima, din Iasi.
PRETURI IN CAPITALA. Criza a umflat deja preturile cu 10%-20% si a impins perioada de avans spre sase luni. "Proprietarul, cand vede la usa lui 4-5 clienti, face licitatie. Care da mai mult, care plateste o perioada mai mare in avans, acela castiga", ne-a explicat Diana Constantinescu, director de vanzari la firma Donald