Din piatra, fier sau bronz, in toate culorile sau dimensiunile, cu forme rotunjite sau butucanoase, care mai de care mai penetrante vizual. Nu este vorba de nimic altceva decat de statuile ce pazesc cu strasnicie sediile de institutii din Constanta, caci fiecare institutie are, mai nou, un reprezentant de vaza ce troneaza impunator in fata cladirii, chit ca este neinsufletit.
Problema care apare acum este ca reprezentantii conducerii institutiilor, cu mici exceptii, nu au nici cea mai mica idee despre ceea ce reprezinta statuile asezate ostentativ in fata institutiilor care le conduc sau administreaza, dupa caz. Exceptii care confirma regula exista, dar nu sunt prea multe.
Acestea sunt statuile ce intra in patrimoniul cultural, cum ar fi statuia lui Ovidiu sau alte monument de for public din Constanta. Sau cele mult prea „evidente”, chiar si pentru un necunoscator.
Cu exceptia celor patruzeci si patru de statui care intra in categoria patrimoniu cultural, celelalte sunt gestionate de Primaria Municipiului Constanta, care dispune de fondurile necesare pentru a le renova sau intretine, desi institutiile unde sunt postate recurg si ele la servicii de intretinere.
Si Spitalul Judetean dispune de asemenea statui, a caror semnificatie ramane un mister pentru administratia recent instalata. Zece statui din piatra sau bronz strajuiesc petecul de pamant din curtea interioara a spitalului, dintre care una este denumita generic „Mama si copilul”.
Aceasta este de altfel si singura asupra careia administratorii spitalulului au putut sa se pronunte: „Statuile erau aici cand am venit eu, probabil au fost puse aici inca de la darea in folosinta a institutiei, din 1969. Sunt ale noastre, au fost puse pentru a infrumuseta locul, dar de ce au fost alese acestea si nu altele, nu pot sa zic.
Iar in privinta statuii cu mama si co