Daca ne luam dupa statistici, numarul accidentelor de munca inregistrate la Compania Nationala a Huilei Petrosani a fost intr-o continua scadere in ultimii ani, lucru datorat nu atat strategiilor puse la cale de administratie, cat mai ales restructurarilor care au rarit, de la un an la altul, randurile minerilor.
Cu toate acestea, mineritul ramane un domeniu de activitate periculos, care si anul acesta a facut victime in randul celor care au ghinionul sau privilegiul de a lucra la una dintre unitatile miniere din Valea Jiului.
Nici minerii, nici familiile lor nu au uitat sunetul sfasietor al sirenelor care anunta, cu doar cativa ani in urma, tragediile de la Vulcan, Petrila, Lupeni, Uricani sau Livezeni, unde sute de ortaci si-au pierdut viata in subteran, de-a lungul zbuciumatei istorii a mineritului din Valea Jiului.
Potrivit specialistilor in siguranta muncii, problemele de securitate in ceea ce priveste mineritul s-au mutat la suprafata, cel putin trei dintre angajatii Companiei murind anul acesta in evenimente produse nu in subteran, ci la silozurile de la suprafata.
Ileana Bodea, seful biroului din Petrosani a Inspectoratului Teritorial de Munca Hunedoara, a participat la anchetarea a zeci de accidente in sectorul minier, si s-a numarat printre specialistii care au initiat un plan complex de management al riscului in acest domeniu de activitate.
Pentru ea, accidentele de anul acesta au ca numitor comun minimalizarea riscurilor existente in activitatea de la suprafata minei. "Dupa evenimentele din 2001 - 2002 a existat o campanie in care au fost implicate toate institutiile, astfel incat sa incercam reducerea accidentelor de munca, dar nu putem spune ca nu mai avem accidente mortale si accidente grave.
Pana mai mor oameni in m