La invitatia Consiliului Judetean Salaj, cu sprijinul Ambasadei Romaniei la Tel Aviv si a Institutului Cultural Roman din Israel, o delegatie de zece persoane din Emek Hefer, o regiune destul de „instarita" si dezvoltata a Israelului a vizitat Salajul (si vecinatatile) pentru a gasi judetul pe care il cauta, ca sa se infrateasca, de 6 ani.
Delegatia din care au facut parte specialisti in mai multe domeniim, au incercat sa vada cat se poate mai mult din starea judetului, intalnindu-se cu mediul de afaceri, discutand cu diversi actori sociali pe probleme de mediu, agricultura, de protectie sociala, de administratie locala si de turism.
Cand i-am intalnit, in cea de-a cincea zi a vizitei lor in Salaj, oaspetii erau „rupti" in mici factiuni: o parte s-a intalnit cu intreprinzatori din Zalau, o parte cu investitori din alte colturi ale judetului, o parte le-au vorbit pensionarilor despre protectia sociala din Israel.
Ellia Wohlgemuth si Arie Roiz Badran, impreuna cu directorul Centrului Creatiei Populare, Cristian Contras si cu arheologul prof. dr. Alexandru V. Matei s-au orientat spre castrul roman de la Porolissum. Ellia este ghid turistic de profesie, vorbeste limba romana, studiaza istoria si gerografia Romaniei din orice sursa, in orice limba ar fi scrisa.
„Masada" noastra
Pe drumul cunoscut spre castrul roman, prof. dr. Matei a oprit in repetate randuri microbuzul cu care am calatorit, pentru a le explica oaspetilor intreg contextul geo-politic in care a existat comunitatea din aceste zone: Drumul Sarii, spre Dej, Poarta Mesesana, liniile de aparare ale romanilor, mostenite apoi de cnezi si voievozi.
Pentru mai multa acuitate a informatiilor pe care se pregateau sa le „inregistreze" in memorie, Ellia si Ari