De trei zile, analistii politici, specialistii in comunicare politica, ziaristii, alegatorii si nu in ultimul rind politicienii din Germania incearca sa inteleaga cum s-ar putea impaca aritmetica cu logica si politica.
Aritmetica urnelor spune sec: Partidul Social-Democrat a pierdut 4,2 procente din zestrea cu care a intrat in alegeri, alianta UCD/USC a pierdut si ea 3 procente, iar verzii, tot la capitolul pierderi, 0,5. Cistigatorii sint Partidul stingii 4,7% si Liberalii 2,4%.
Tradusa in locuri parlamentare, ierarhia partidelor este: UCD/USC 225 de locuri, SPD 222, Liberalii 61, Stinga 54 si Ecologistii 51.
De aici incep problemele de logica. Faptul ca SPD, partidul de guvernamint caruia i se reproseaza situatia dificila a economiei germane, a pierdut circa 4 procente, este in limitele naturale ale eroziunii de guvernare. Mai putin logic este faptul ca celalalt partid responsabil de guvernare, Partidul Verzilor, nu a inregistrat decit o pierdere de 0,5%.
Asta, in ciuda scandalului vizelor de care liderul partidului a fost direct responsabil, in calitatea sa de ministru de externe.
De-a dreptul ilogic este faptul ca formatiunea de opozitie, UCD, nu numai ca nu a cistigat cele 10-15 procente cu care o creditau majoritatea sondajelor de opinie inainte de alegeri, ci a inregistrat o pierdere de 3 procente, echivalentul unei eroziuni de guvernare! Cresterea celor doua partide mici, liberalii si stinga, este doar aparent logica pentru ca reprezinta doua tendinte politice diametral opuse.
Si asa ajungem pe tarimul problemelor politice. Prima, in ordinea importantei: Cine va fi viitorul cancelar? Imediat dupa anuntarea rezultatelor oficiale, liderii celor doua mari partide, Angela Merkel si Gerhard Schroeder, s-au prezentat in fata sustinatorilor lor sub flamura victoriei.
Merkel a declarat ca electoratul