Invatator, eminent si neobosit folclorist, arheolog pasionat, veteran de razboi, Vasile Pop este omul care, pentru fiecare activitate pe care a desfasurat-o, a fost rasplatit cu lauri. Pentru ca pasiunea si curiozitatea nestapanita sunt atributele care l-au insotit de-a lungul vietii.
Anii pensiei i-au adus doar mai mult timp pentru pasiunile lui de o viata, deoarece vigoarea lui nu este nici pe departe conforma cu varsta: 84 de ani.
Nascut in Murgesti, Acatari, la 21 iulie 1922, a urmat cursurile primare la scoala din Plasa Band, acolo unde parintii sai au fost transferati cu locul de munca. A fost incurajat in permanenta de cadrele didactice, pentru a continua studiile, deoarece potentialul sau nu putea trece neobservat.
Anul 1936 il gaseste elev al Scolii Normale Constantin Anghelescu din Targu Mures, de unde, dupa patru ani, se refugiaza la Iasi. Din 1942 urmeaza in paralel si cursurile Scolii Militare din Botosani.
"Pentru ca era razboi, Ministerul Invatamantului si cu cel al Apararii au luat o decizie unica, pentru o situatie unica, efectuarea simultana a cursurilor in doua scoli diferite. In 1944 am fost luat in armata si trimis la Regimentul 29 Infanterie din Floresti, Basarabia, apoi dupa absolvire am fost repartizat la Ramnicu Valcea.
Era vremea cand Miscarea Legionara facea tot mai multi adepti, in randurile tuturor categoriilor sociale, de la tarani la intelectuali. Dar noi, tinerii recruti, aveam statut de observatori", ne spune Vasile Pop.
Intaia noapte de razboi
Nici nu a ajuns bine la Regimentul 2 Dorobanti, ca a trebuit sa se pregateasca de lupta. Au pornit pe jos catre Moldova, unde in preajma castelului Roznovan a avut parte, la propriu, de "botezul focului", pentru ca rusii au folosit impo