Controversatul contract de privatizare a Petrom a fost supus dezbaterii Parlamentului, care l-a aprobat in unanimitate in 2004. Mai mult, concesionarea terenurilor petrolifere s-a facut cand Tariceanu era ministrul Industriilor. Contractul de privatizare a Petrom a fost supus in mod exceptional dezbaterii Parlamentului, care l-a aprobat in unanimitate in anul 2004. Romania a obtinut de la austrieci mult mai mult decat s-au asteptat bancile de investitii care i-au sfatuit pe negociatori. Anuntul presedintelui Basescu potrivit caruia contractul de privatizare Petrom ar putea fi dat publicitatii si chiar renegociat a pus pe jar investitorii straini.
Presedintele Traian Basescu a intredeschis Cutia Pandorei, aruncand indoieli "asupra corectitudinii privatizarii Petrom", considera atat specialistii in petrol, cat si cei in fuziuni si achizitii de mari companii. Altii considera ca Basescu a avut un exces de zel in incercarea de a se alatura corului inaltilor oficiali ai tarilor europene, care au avertizat marile companii petroliere ca scumpirea produselor petroliere ar putea fi taxata. Oficiali de varf ai Gaz de France si E.On - Ruhrgas s-au interesat despre semnificatia declaratiilor presedintelui Basescu, care a criticat contractul de privatizare a Petrom, au relevat ieri surse apropiate negociatorilor contractului. "Nu este exclus ca acestia sa redeschida din proprie initiativa contractele semnate, pentru a inaspri conditii favorabile Romaniei", a adaugat sursa citata.
MUTARI FATALE. In sahul exclusivist al marilor afaceri strategice, mutarile hazardate pot fi fatale, mai ales atunci cand partida, reluata si intrerupta de mai multe ori in ultimii 10 ani, de fapt, in sfarsit s-a incheiat. Ultima runda a inceput acum doi ani, cand 15 companii de diverse calibre se aliniau la startul pentru castigarea pachetului majoritar al Petrom. Printre candidate, unel