Criza de pe piata imobiliara nu pare, deocamdata, sa aiba un sfirsit fericit. Constructia de locuinte noi pare sa nu conteze prea mult, deoarece terenurile si materialele de constructie s-au scumpit, iar preturile acestora nu vor putea concura cu cele ale apartamentelor din blocurile vechi.
Numarul locuintelor scoase la vinzare pe piata imobiliara este mic comparativ cu cererea mare, lucru care a generat o crestere a preturilor. Din 2003 si pina acum, preturile apartamentelor de bloc s-au dublat, iar unele s-au scumpit chiar intr-o masura mai mare. Antreprenorii s-au concentrat, in general, fie pe spatii pentru birouri sau pe spatii comerciale, fie pe locuinte de lux.
In majoritatea cazurilor, veniturile celor care contracteaza credite de la banci le permit sa solicite o suma pentru achizitionarea unui apartament la bloc. Pentru o locuinta care costa pe piata 100.000 de euro ar putea solicita credite doar acei romani care cistiga peste 1.797 de euro lunar.
Necesar de locuinte
Conform datelor prezentate de oficiali guvernamentali la „Forumul imobiliar" organizat de Finmedia, in Romania, la o populatie de 21.681.000 de locuitori, exista 8.107.111 locuinte. Starea acestora nu este prea buna, lucru usor de inteles daca tinem cont de faptul ca 25% dintre acestea sint mai vechi de 55 de ani, 28% au intre 40 si 55 de ani.
Multe necesita fie reconsolidari, fie operatiuni de reabilitare termica. Pe de alta parte, cele peste opt milioane de locuinte nu sint suficiente. „In Romania ar trebui sa se construiasca un milion de locuinte", a spus senatorul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci a Senatului Romaniei.
S-a vorbit mult despre solutia „creditare" si extinderea acestuia in mediul rural.
Problema este insa alta: cine isi va permite sa achizitioneze, prin credit, una