Conflictul putere-opozitie si blocajul din parlament la dezbaterea regulamentului prin care ar urma sa fie inlocuiti cei doi presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor risca sa puna Romania intr-o situatie ridicola in Parlamentul European.
Senatorii si deputatii care au fost desemnati observatori la Parlamentul European sunt pe punctul de a rata primirea festiva in forul legislativ european. Atat puterea, cat si opozitia ezita sa-si trimita parlamentarii la sediul Parlamentului European de la Strasbourg intrucat, cred liderii politici, in cele 35 de voturi ale acestor parlamentari (12 la Senat si 23 la Camera) ar putea sta revocarea lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase.
Situatia este delicata in Senat, acolo unde puterea are doar doi reprezentanti in plus fata de PSD si PRM si orice vot in minus ar duce la slabirea coalitiei. Refuzul partidelor de a-si trimite observatorii nu ar face decat sa intareasca imaginea negativa pe care tara noastra o are in grupul popularilor europeni, care la inceputul verii au cerut amanarea primirii observatorilor romani si bulgari pe motiv ca cele doua tari nu sunt pregatite sa adere.
Potrivit unor surse liberale, liderul PNL Calin Popescu Tariceanu le-ar fi spus euro-parlamentarilor partidului ca ii va lasa la sedinta inaugurala din 26 septembrie a Parlamentului European doar daca vor merge si reprezentantii opozitiei. La fel, in grupurile PSD exista intentia interzicerii plecarii euroobservatorilor pentru ca acestia sa poata fi prezenti la vot in Parlament si sa impiedice schimbarea lui Nastase si Vacaroiu.
Ieri, la Senat, cei 12 euroobservatori au cerut conducerii institutiei sa decida ca prezenta parlamentarilor romani la sedinta inaugurala sa fie obligatorie, spun surse parlamentare. In adresa semnata de cei 12 senatori se arata ca in aceasta zi la sediul din Strasbourg a Pa