In iarna anului 1998 raul Ruscova a distrus sute de case si zeci de hectare de teren agricol. Sumbrul scenariu se poate repeta oricand, cu mentiunea ca la capitolul "Pagube" vor intra si peste 100 de miliarde de lei, bani inghititi pana acum de malurile Ruscovei.
Motivele iminentului dezastru: matrapazlacurile financiare ale executantilor, digurile deja avariate, paienjenisul de subantreprenori (unii "prinsi" in acte, alti nu), miliardele "pierdute".
In urma dezastrului produs de inundatiile din 1998, s-a stabilit ca regularizarea raului Ruscova e prioritara pe tronsonul Ruscova-Repedea-Poienile de sub Munte. Drept urmare, guvernul condus de Radu Vasile a decis sa aloce o prima transa de bani pentru acest proiect: 6,45 miliarde de lei.
Situatia din zona fiind considerata "de forta majora", s-a considerat imposibila aplicarea procedurii de licitatie publica. Iar beneficiarul lucrarilor, Directia Apelor, a purtat negocieri cu o singura firma, aleasa pe spranceana: Repcon SA Oradea. Apoi, taras-grabis a inceput executia lucrarii. O perioada scurta, a lucrat Repcon.
Apoi lucrarea a fost data in subantrepriza firmei Benny Alex din Satu Mare. Pana acum s-au executat cam jumatate din lucrari. Valoric. Faptic, s-au pus gabioane pe cateva sute de metri, dar in unele zone, lucrarile au luat-o deja la vale.
Mai mult, in cazul unei viituri, toti banii alocati, peste 100 de miliarde, se pot scurge pe apa Sambetei, pardon, a Ruscovei. Cauza? Primarii sustin ca lucrarile s-au facut de mantuiala, adica asa cum se intampla de obicei cand benefiar si platitor e Statul.
Calitatea nu e prioritara!
Se pare ca dupa ce au inceput sa vina banii, executantii nu se mai grabesc. Obiectivul nu mai e "de forta majora", ci lasat in stand-