Doi pensionari isi traiesc frumos senectutea purtand grija singurei crescatorii de caprioare din Transilvania. Nobilele animale sunt crescute pentru carne, dar deocamdata la ferma nu s-a facut nici un sacrificiu.
Investitie romano-elvetiana
In urma cu mai bine de un an, o societate romano-elvetiana din Reghin, a reusit sa construiasca, intr-un timp record, o ferma de caprioare rosii scotiene in comuna mureseana Gurghiu. La vremea respectiva, ferma a fost populata cu 180 de animale, dar in prezent efectivul este undeva in jur de 100 de capete, intrucat unul dintre asociati s-a retras din afacere.
Ferma se intinde pe o suprafata de 100 de hectare de teren, iar caprioarele sunt crescute in 12 parcuri ce masoara intre 5 si 8 hectare fiecare, impartite in grupuri de 30 pana la 40 de capete.
Carnea de caprioara ce urmeaza sa fie produsa la ferma din Gurghiu poarta denumirea de „Natura Prima Venison" si provine de la animale care nu depasesc varsta de 20 de luni in momentul sacrificarii, iar printre tarile europene in care va fi exportata se numara Elvetia, Germania si Franta.
„Nu am crezut sa am asa o batranete frumoasa"
De ingrijirea caprioarelor rosii scotiene se ocupa sotii Ilona si Janos Szabo, pensionari, socrii proprietarului fermei, elvetianul Dominik Manu. „Suntem aici de peste noua luni de zile si nu credeam sa avem o batranete asa de frumoasa", a declarat, pentru „Evenimentul zilei", Janos Szabo.
„Este ceva minunat. De dimineata pana seara suntem printre caprioare. Au ajuns sa ne cunoasca, sa ne accepte, sa se apropie de garduri cand le strigam, dar daca simt miros de persoana straina, se indeparteaza in fuga", a mai spus acesta.
De la venirea aici, fam