Razboiul declarativ dintre Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii continua. Criticand explicatiile evazive pe care le-a dat Dan Lupascu in conferinta de presa sustinuta saptamana trecuta, Monica Macovei precizeaza ca "toti judecatorii si procurorii care au colaborat sau colaboreaza cu fosta Securitate vor fi eliminati din sistemul judiciar".
Ministrul Justitiei subliniaza ca termenul de "politie politica" folosit de Dan Lupascu "nu apare" in reglementarile Legii 247/2005 (desi expresia este folosita in art. 61 alin. 1) si ca motivatia "acestei interdictii este tocmai eliminarea din sistemul judiciar a celor care desfasoara astfel de activitati, ca o conditie a independentei procurorilor si judecatorilor". Precizarea ministrului incrimineaza astfel declaratia presedintelui CSM, potrivit careia "va stabili ce masuri va lua asupra magistratilor care colaboreaza cu securitatea", de-abia "dupa ce primeste datele" de la CNSAS, insinuand ca pana atunci n-ar sti ce trebuie facut.
In sprijinul afirmatiilor sale, Monica Macovei a invocat "noile prevederi ale Legilor 303/2004 si 317/2004, modificate prin Legea 247/2005", care se refera la declaratiile pe propria raspundere privind colaborarea cu serviciile de informatii de dinainte de 1990, precizand ca acestea "nu lasa loc interpretarilor".
In ceea ce priveste conditiile de promovare, legea prevede obligativitatea judecatorilor care participa la concurs sau examen, precum si cei propusi pentru o functie de conducere de a face aceasta declaratie, in caz contrar neputand fi numiti in functiile respective.
Declaratiile sunt verificate de CNSAS care are obligatia de a comunica CSM, in termen de 15 zile de la solicitare, "daca judecatorul a facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau a colaborat cu acestea".
Referitor la expresia "politie politica", folosita de pre