Datoriile la zi ale romanilor fata de banci, companii de telefonie, de asigurari sau fata de firme care vand in rate diverse produse depaseau, la mijocul acestui an suma de 6.000 miliarde lei (cam 171 milioane euro), arata statisticile firmelor specializate in recuperarea creantelor.
In Romania exista peste 20 de firme specilizate in recuperarea datoriilor de la persoane fizice sau companii, dar piata este dominata de KSI Kasolvenzia Romania si Coface Intercredit.
O data cu deschiderea bancilor catre creditarea populatiei, in ultimii doi ani si jumatate, bancile si-au orientat activitatea catre zona de retail, apeland, in multe cazuri, la companii specilizate pentru recuperarea datoriilor.
Desi bancherii sustin ca volumul creditelor „indoielnice", care fie sunt restante, fie nerecuperate, nu depaseste 2% din totalul creditarii, restantierii sunt suficient de numerosi pentru a fi „pasati" firmelor care se ocupa de recuperarea datoriilor.
Companiile specializate in recuperarea datoriilor functioneaza dupa un adevarat ritual, care incepe colectare creantea banilor pe cale amiabila atat de la persoane fizice, cat si de la firme. Cu vorba buna sau cu amenintari prin justitie, firmele de recuperari ii cauta pe rau-platnici la solicitarea oricarei firme care nu si-a primit banii.
Nu o fac gratis: comisionul este undeva in jur de 5% din suma recuperata. Firmele de recuperare asigura executarea silita si prin intermediul unor cabinete de avocatura. Separat de activitatea de recuperare a datoriilor, aceste firme alcatuiesc si vand rapoarte de credit (bonitate) despre companii.
Din 2006, firmele de recuperare a datoriilor vor oferi date despre comportamentul partenerilor de afaceri cu privire la plata creantelor comerciale prin intermediul unui birou specializat, care isi va incepe activitatea in luna februa