Relatiile dintre guvernele de la Londra si Bagdad devin incordate, iar opinia publica britanica isi pune serioase semne de intrebare in privinta eficientei trupelor coalitei din aceasta tara.
Incidentul petrecut la Basra, unde doi militari britanici, imbracati in civil, au fost arestati dupa ce au atacat o sectie irakiana de Politie si eliberati in forta din custodia unei militii siite, a starnit rumoare la Londra si a scos in strada sute de irakieni. Inainte de a se transforma intr-un incident diplomatic serios, premierul irakian, Ibrahim al-Jaafari, s-a intalnit, ieri, la Londra, cu ministrul Apararii, John Reid, apreciind ca relatiile dintre cele doua state "nu sunt in criza".
OPINII. Incidentul ar putea, totusi, sa reprezinte un punct de rascruce in ceea ce priveste implicarea militara britanica in Irak, apreciaza cotidianul de centru-stanga The Guardian. Ramanerea in Irak, noteaza ziarul, "depinde foarte mult de capacitatea guvernului de a convinge ca situatia din aceasta tara se amelioreaza, ca implicarea britanica in sudul siit al tarii este acceptata de localnici si ca guvernul lucreaza eficient pentru retragerea trupelor". "Aduceti-i acasa", titra cotidianul The Daily Express, publicatie de dreapta, care a sustinut, pana acum, prezenta militara in Irak.
Revenind la incidentul de la Basra, conservatorul The Times scria ca operatiunea de eliberare a celor doi soldati a fost organizata deoarece existau informatii potrivit carora militarii riscau sa fie executati de membrii militiei siite.
NEDORITI. Impotriva britanicilor au fost organizate si protestele de la Basra, unde sute de oameni au cerut judecarea in Irak a celor doi soldati eliberati. "Ne-au promis suveranitatea. Unde este suveranitatea, cand ei distrug o sectie de Politie?", se intrebau protestatarii care au cerut plecarea fortelor straine din regiune. Corespondentul AFP scrie c