Dupa 17 zile de manifestari muzicale si evenimente culturale, Festivalul si Concursul International "George Enescu" si-a inchis, marti seara, portile cu un adevarat regal - Enescu, Debussy, Franck, Ravel - in interpretarea Orchestrei Nationale a Frantei dirijata de Kurt Masur.
Bolero-ul lui Ravel a rasunat in finalul concertului, prestatia orchestrei si a dirijorului fiind aplaudate minute in sir de cei peste 4.000 de spectatori din Sala Mare a Palatului. In mod special, ultima seara a Festivalului Enescu a fost dedicata exclusiv Frantei si colaborarii dintre cele doua tari, concertul marcand si lansarea oficiala, in Romania, a "Anului International al Francofoniei".
Presedintele Traian Basescu si ambasadorul Frantei la Bucuresti, E.S. Hervé Bolot, au declarat deschis "Anul International al Francofoniei" apreciind importanta evenimentului pentru dezvoltarea relatiilor de cooperare intre statul roman si francez. Totodata, presedintele a apreciat drept "exceptionala" aceasta editie si si-a exprimat speranta ca urmatoarea va fi organizata de Romania ca tara membra a Uniunii Europene. "Iata ca cea de-a XVII-a editie a Festivalului «George Enescu» a ajuns la ultima seara, o seara pe care, asa cum ne-a obisnuit, ne-o daruieste Franta. Dupa extraordinara expozitie de pictura «Umbre si Lumini» (de la Muzeul National de Arta al Romaniei, n.r) Franta isi trimite mesajul ei de respect si de dragoste pentru Romania prin Orchestra Nationala a Frantei”, a declarat seful statului roman. In plus,Traian Basescu a subliniat importanta evenimentului care va fi gazduit in 2006 de Romania, atat din punct de vedere cultural, cat si politic."Vor urma 14 luni de manifestari culturale, artistice, economice dedicate francofoniei", a continuat Traian Basescu." Romania va gazdui, la sfarsitul anului 2006, cel mai mare eveniment politic pe care l-a gazduit, probabil, in ultimii 50 d