Astfel, orasul nu obtine venituri din productie, ci traieste din putinii bani pe care ii "scoate" din serviciile pe care le ofera. In aceste conditii, sansele reale de dezvoltare economica ale Clujului scad pe zi ce trece.
Din cei 1.200 de angajati pe care firma Siemens VDO Automotive din Timisoara ii are, aproximativ 240 sunt tineri absolventi ai Universitatii Tehnice din Cluj, specialisti in tehnica de comunicatie si IT. Situatia este similara si la alte firme multinationale din Timisoara. Investitorii care si-au deschis fabrici in zona cauta forta de munca bine pregatita, iar locurile de munca nu sunt putine.
In ultimii ani, cel putin trei mari firme multinationale au poposit la Timisoara, iar facultatile din regiunea Banatului nu pot pregati intreaga forta de munca de care este nevoie. Cel putin asta sustin firmele in cauza. Astfel de angajari in mult-ravnitele "multinationale" se fac pe tot parcursul anului, dar mai ales cu ocazia targurilor specializate de munca.
Firme precum Alcatel, Continental si Siemens nu sunt cazuri singulare. "Aproximativ 18% din cei 1.200 de angajati ai firmei noastre nu sunt timisoreni", a declarat PR managerul Siemens VDO Automotive, Alina Bratu. Ea spune ca, in acest moment, Siemens angajeaza cei mai buni specialisti pregatiti in toate centrele universitare din tara.
Surse din interiorul "multinationalelor" afirma ca un tanar absolvent, care in timpul facultatii a muncit si a dobandit ceva experienta, poate castiga la inceput minimum 250 de euro intr-o companie multinationala. In maxim un an, poate ajunge sa coordoneze o echipa, salariul lui ajungand la 500 de euro. In cinci ani, poate deveni un expert al companiei, iar salariul sau va depasi 1000 de euro.
Bineinteles, acest venit depinde in foarte mare masura de seriozi