Nivelul de dezvoltare economica a Clujului este inferior decat cel al orasului croat Split. Acest lucru l-au aflat "pe pielea lor" reprezentantii a 30 de firme transilvanene, care s-au deplasat in Croatia intr-o misiune economica organizata de filiala Cluj a Asociatiei Patronilor si Meseriasilor din Romania (APMR).
Oamenii de afaceri s-au intors dezamagiti din Croatia, pentru ca nu stiau ca o prima vizita oficiala este una de tatonare si nu neaparat una de semnare a contractelor.
Desi autoritatile cauta sa ne convinga cum ca ne dezvoltam, ca imaginea Romaniei in ansamblu dincolo de granitele tarii s-a imbunatatit mult si ca noi, pe parcursul ultimilor ani, ne-am maturizat din punct de vedere socio-economic, realitatea din teren demonstreaza exact contrariul. Aproximativ 30 de oameni de afaceri transilvaneni au vizitat Croatia.
"Clujul este infratit cu Zagrebul, dar pana acum nu s-a intamplat nimic, iar oficialitatile croate ne-au reprosat acest lucru, mai ales ca au avut propuneri concrete", a declarat Dan Brudascu, membru al APMR. Croatii au remarcat ca propunerea lor de a infiinta o catedra de limba si literatura croata in Cluj a ramas fara ecou. "Mi s-a spus ca decizia trebuie sa treaca prin Guvern", a precizat Brudascu.
Dezamagiti in afaceri
Oamenii de afaceri care si-au platit "excursia" la Split au dorit ca misiunea economica sa se concretizeze in contracte semnate. "Fiecare incerca sa-si rezolve un contract, dar croatii n-au dorit asta. Pentru ei importanta a fost tatonarea", a precizat vicepresedintele APMR, Petru Tamas. "Am vrut doar sa-i atragem pe investitori inspre Transilvania.
Toti se opresc in Bucuresti si nu de putine ori au experiente negative. Acest sistem de alocare a investitorilor este defectuos", a mai sublini