Cererea de suspendare a tuturor numirilor de judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), formulata de Monica Macovei la sfarsitul saptamanii trecute si discutata ieri in Plenul CSM, a fost respinsa cu 15 voturi si votata cu doar doua, ne-au informat surse judiciare.
Potrivit acestora, motivele respingerii solicitarii ministrului Justitiei au fost prevederile Legii 247/2005 (in speta scoaterea art. 48 alin. 4 care stipula ca CSM stabileste criteriile de numire in functiile de judecatori si procurori la ICCJ), precum si faptul ca procedura a fost inceputa dupa legea veche (Legea 317), inainte de publicarea Legii 247, neputandu-se institui astfel criterii de numire in timpul unei proceduri in curs de desfasurare.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a demarat, astfel, audierea celor 33 de candidati pentru cele sase functii vacante de la Inalta Curte, dintre care zece au avut avizul favorabil al Colegiului Conducerii ICCJ.
Amintim ca Ministerul Justitiei a adresat, duminica, o scrisoare presedintelui CSM, Dan Lupascu, prin care ii solicita "suspendarea oricaror numiri la aceasta instanta pana la modificarea regulamentelor aferente".
"Data fiind importanta functiei de judecator exercitata la instanta suprema, Consiliul trebuie sa aiba criterii clare de numire si o procedura care sa asigure obiectivitatea, transparenta, integritatea si profesionalismul. Doar astfel vor accede in aceasta functie cele mai indicate persoane din punct de vedere moral si profesional. De altfel, aceste aspecte au fost invocate si de Societatea pentru Justitie, in comunicatul facut recent public. In acest sens, candidaturile ar trebui insotite de Curriculum Vitae si orice alte informatii considerate relevante, publicate pe site-ul CSM. Criteriile si procedura trebuie aduse la cunostinta candidatilor si publicului in timp util.
De asemenea, consi