Incepand de azi rata dobanzii oficiale scade cu un punct procentual, a hotarat, ieri, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei.
BNR a redus rata dobanzii de politica monetara de la 8,5 la suta pe an la 7,5 la suta.
Rata dobanzii pentru facilitatea de depozit a fost scazuta de la 4,0 la suta pe an la 1,0 la suta, iar cea a dobanzii pentru facilitatea de creditare (rata lombard) de la 20 la suta pe an la 14 la suta.
Rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei a scazut de la 30 la suta pe an la 21 la suta.
De asemenea, in conformitate cu prevederile legii, Consiliul de Administratie a hotarat reducerea ratei dobanzii bonificate pentru rezervele minime obligatorii constituite in lei de la 2,0 la suta pe an la 1,5 la suta, incepand cu perioada de aplicare 24 septembrie-23 octombrie 2005.
Scaderea dobanzii de politica monetara si a celei pentru facilitatea de depozit opreste practic bancile comerciale la poarta BNR, obligandu-le sa caute surse de finantare prin produse de economisire adresate populatiei si firmelor.
In mod normal scaderea dobanzii de politica monetara ar trebui sa incurajeze si scaderea celei la credit. Experienta ultimilor doi ani a aratat ca ea n-a facut altceva decat sa creasca marja dintre dobanda pasiva si cea activa.
Pe de alta parte reducerea dobanzii la rezerva minima pentru depozitele in lei ar putea fi calculata de banci ca si cost suplimentar.
Daca va fi asa, acesta va fi impartit cu clientii sau chiar transferat lor. Acestea in conditiile in care BNR vrea ca imprumuturile in lei sa ia fata celor in valuta.
O explicatie pentru reducerea acestei dobanzi poate fi ca BNR vrea sa descurajeze si creditul in valuta, dar si pe cel in lei.
De altfel, in comunicatul BNR care a venit cu aceste vesti, se arata ca "prin masurile de