Populatia a luat doar un sfert din totalul creditelor
Cu marja mare intre dobanzile pasive si active, bancile fac multi bani cu clienti putini
Analistii se tem ca franarea creditului in valuta nu va schimba mult situatia
Romania are cel mai scump credit in moneda nationala dintre tarile din Europa Centrala si de Est, a relevat o analiza facuta de expertii companiei de recuperare de creante Coface Intercredit Romania.
Intr-o conferinta FinMedia, Cristian Ionescu, directorul general al Coface a prezentat analiza comparativa a pietei creditului si a sistemului bancar din Romania si patru tari din Europa Centrala si de Est - Polonia, Cehia, Ungaria si Bulgaria.
"Remarcam in primul rand diferentialul major al creditelor in moneda locala, care in Romania atinge 10,2 %, respectiv dublul mediei din tarile central est europene. Acest fapt duce la concluzia ca la noi, creditul in moneda nationala este de departe cel mai scump. In Cehia de exemplu, rata dobanzii medii la creditele in moneda locala este de 4 %", a declarat Cristian Ionescu.
Populatia a luat doar un sfert din totalul creditelor
Expertii Coface au mai observat totalul valorii absolute a creditului bancar, care este de numai 40 % din cel al Cehiei de exemplu, care are jumatate din populatia Romaniei.
"Doar un sfert din acest credit a fost acordat populatiei, restul adresandu-se firmelor", a mai afirmat Cristian Ionescu.
El a apreciat ca diferentialul mare al dobanzii in Romania va invita bancile sa reduca rata dobanzii la creditele in moneda locala. Ramane de vazut daca vor aborda aceasta parghie pentru a combate masurile de restrictionare a creditului in valuta, impuse de BNR, a conchis Ionescu.
Analiza s-a bazat pe date privind populatia pe tari, evolutia PIB-ului pe ultimii 3 ani, PIB-ul per capita in 2004, comparatia