Senatorii au reusit ieri "performanta" de a dezbate doar sapte articole din noul regulament, in cinci ore de sedinta. Daca discutiile vor avan-sa in acelasi ritm de melc si in conditiile in care regulamentul numara pes-te 200 de articole, sunt toate sansele sa se ajunga la forma finala de-abia peste o luna.
Atacuri la baioneta impotriva UDMR si PC
Unul din articolele votate de alesi a modificat situatia in care se considera ca Senatul este legal constituit. Potrivit vechiului regulament, era suficienta validarea alegerii a doua treimi din mandatele de senatori si depunerea juramantului de catre acestia.
Conform modificarii aduse de PSD si PC si votata de plen va fi necesara validarea alegerii a trei patrimi din mandate pentru ca Senatul sa fie legal constituit. Tot ca noutate, refuzul de a depune juramantul de credinta va atrage pierderea mandatului de catre respectivul parlamentar.
Din vechiul regulament a fost pastrat insa articolul care prevedea ca un grup parlamentar sa fie format din minimum sapte senatori.
Aceasta desi PRM a insistat ca limita inferioara sa fie stabilita la 11, in conditiile in care grupul parlamentar UDMR numara in prezent doar 10 senatori!
Tot ca forma de atac a peremistilor impotriva UDMR, Gheorghe Funar si alti colegi de-ai sai au cerut eliminarea sintagmei "organizatii apartinand minoritatilor nationale" dintr-o serie de alineate.
Amendamentele acestora au fost insa respinse astfel ca senatorii maghiari vor beneficia si pe viitor de aceleasi prevederi ca si colegii membri ai unor partide politice.
O alta propunere de restrangere a "libertatii de miscare" a senatorilor s-a nascut din deja traditionala colaborare PSD-PRM. Doar ca de data aceasta erau vizati alesii PC.
Concret, opozitia a propus ca "senatorii care au fost alesi pe listele u