Metalurgica Aiud este deocamdata singura fabrica din judetul Alba ramasa in custodia statului roman.
Privatizarea anuntata cu surle si trambite in toamna anului trecut a fost o incercare ratata de-a pune pe picioare una dintre cele mai importante fabrici producatoare de componente metalice, utilaje si piese de schimb pentru industria metalurgica si constructoare de masini.
In competitie, concurentii grupului SCR din care face parte Contactoare Buzau au fost Metalexportimport Bucuresti, in asociere cu o persoana fizica, si societatea Ifigenia Trading Bacau, de asemenea in asociere cu o persoana fizica.
Pe 30 iunie, contractul a fost incheiat cu investitorii deja mentionati. Pachetul de actiuni Metalurgica a fost preluat prin oferta publica privind vanzarea de actiuni prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, lansata in martie 2005.
Configuratia actionariatului este completata de SIF Banat Crisana (20%) si salariatii care au preluat actiuni prin Programul de privatizare in masa - PPM (peste 5,5%). Capitalul social al fabricii Metalurgica Aiud este de aproape 90 de miliarde de lei.
Prin contractul de vanzare - cumparare, consortiul SCR-Victor Ianusco –Asociatia Salariatilor s-a angajat sa nu modifice activitatea principala, sa realizeze, timp de cinci ani, o cifra de afaceri din care minim 70% sa fie obtinuta din obiectul de activitate al societatii existent la data semnarii contractului.
De asemenea, tot pentru o perioada de cinci ani de la data transferului dreptului de proprietate cumparatorii s-au angajat sa nu dizolve sau sa lichideze voluntar Metalurgica. Ei bine, in prezent, dupa mai bine de un an de la incheierea contractului, AVAS intentioneaza sa faca exact acest lucru, adica sa vanda fabri