Scandalurile din Parlamentul Romaniei incep sa puna in pericol integrarea Romaniei. Inclestarea dintre putere si opozitie, care are ca miza inlocuirea celor doi sefi de Camera, a facut ca legile importante aflate pe ordinea de zi sa treaca in planul doi. Majoritatea acestor legi ar trebui dezbatute in procedura de urgenta pentru ca in dreptul lor scrie "prioritate legislativa UE". Situatia sta insa altfel, pentru ca toate contrele dintre putere si opozitie care ocupa dezbaterile din plen aduc aceste legi aproape in situatia de a fi adoptate in mod tacit, adica asa cum au fost formulate, pe motiv ca le-a trecut termenul pana cand deputatii trebuiau sa le adopte.
Bineinteles ca opozitia, in special pesedistii, dar si peremistii, speculeaza acest fapt si argumenteaza ca modificarea regulamentelor de functionare ale Camerei Deputatilor si Senatului paleste in comparatie cu aceste legi vitale pentru integrare. Ceea ce omit ei insa sa spuna este ca cea mai mare parte din timpul pierdut cu dezbaterile regulamentelor este vina lor. Asta pentru ca, daca nu ar fi fost toate tergiversarile PSD, problema regulamentelor ar fi putut fi rezolvata de mult, poate chiar din sesiunea extraordinara pe care Adrian Nastase a refuzat sa o convoace inaintea celei ordinare.
La Camera, abia saptamana viitoare
Deputatii au inceput ieri sa-si aduca aminte si de Uniunea Europeana, insa ei se vor dedica acestui subiect doar cu taraita. Ieri dimineata, deputatul PSD Alin Teodorescu a propus ca macar doua ore pe zi, dimineata, sa se discute legile integrarii. Propunerea sa nu a primit insa nici acordul colegului sau de partid, Miron Mitrea, care prezida sedinta. Motivul: programul fusese deja stabilit de Biroul Permanent si nici macar plenul Camerei nu-l poate modifica.
Pana la urma, conducerea Camerei a facut un compromis in acest sens, insa a mutat dezbaterea