Salarii de mizerie
Serviciul public Politia Comunitara din Alba Iulia are 265 de salariati din care 261 sunt dotati cu armament si echipati cu uniforme. Multi dintre ei sunt fosti gardieni publici, care se bucurau - in baza legii - de venituri mai mari. Potrivit HG 615/1994, acestia beneficiau de un spor de 15% din salariul de baza pentru activitatea desfasurata in conditii deosebite de munca, respectiv portul armamentului si exercitiul autoritatii publice. Politistii comunitari exercita aceleasi activitati, dar nu beneficiaza de aceleasi sporuri, ceea ce inseamna ca salariile lor nu depasesc cu mult 3 milioane de lei vechi.
?Aceste prevederi legale nu mai pot fi aplicate personalului institutiei noastre, deoarece se refereau in mod expres la gardienii publici. Totusi, legea noastra de infiintare, spune ca «actele normative in care sunt prevazute drepturi si obligatii, precum si alte norme juridice care vizeaza activitatea corpurilor gardienilor publici se modifica in mod corespunzator», deci legea se poate modifica in interesul nostru. Consideram ca este necesar sa fie reglementate sporurile de care pot beneficia angajatii nostri, fie ca sunt functionari publici sau personal contractual?, a declarat Adrian Radu.
Pentru munca similara, sporuri la fel
Seful Politiei Comunitare din Alba Iulia este de parere ca si personalul politiilor comunitare poate beneficia de sporurile prevazute pentru personalul militar si civil din cadrul institutiilor publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
Adrian Radu a mentionat ca oamenii pe care ii conduce, la fel ca si politistii sau jandarmii, intervin in anumite stari conflictuale iscate de incalcarea legii, lucru care duce la o uzura psihica accentuata. ?Personalul celorlalte institutii ale statului, care formeaza structura fortelor de ordine publica, adica Politia, Jand