Posibilitatea ca Ministerul Finantelor sa introduca un pret de referinta la pachetul de tigari a trezit reactii dure din partea unor companii din domeniu.
Desi luni, specialistii Ministerului de Finante au afirmat ca accizele vor mai fi marite „nesemnificativ" numai pe 1 iulie 2006, asa cum prevede calendarul european, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ca ar introduce un pret de referinta la pachetul de tigari.
Nu se stie inca sub ce forma ar putea fi introdus un asemenea pret, „stabilit arbitrar de Ministerul de Finante", cum a afirmat ministrul Sebastian Vladescu, insa este sigur ca cele mai afectate vor fi companiile producatoare de tigari ieftine.
Deja in urma introducerii accizei minime, ponderea taxelor in pretul unui pachet de astfel de tigari este de 75-80%. In acest an, accizele la tutun au fost deja marite la 22,23%, peste nivelul convenit cu UE, de 19,5%, si inainte de termen, la 1 aprilie, si nu la 1 iulie. In prezent, companiile platesc 9,1 euro si 30% din pret pentru fiecare 1.000 de tigarete produse.
Astfel, din cei 22.000 de lei vechi pe care ii platim pe un pachet de Carpati, nu mai putin de 18.000 de lei se duc la stat, prin accize si TVA.
In urma devansarii programului de majorare a accizelor din luna aprilie, un pachet de Carpati a sarit de la 15.000 de lei la 22.000 de lei, in timp ce un pachet de tigari cu filtru s-a scumpit cu numai 3.000 de lei, desi este consumat de paturi mai instarite ale populatiei, ne-a declarat Marcel Kadar, director executiv la fosta Societate Nationala a Tutunului Romanesc (SNTR), cumparata de Tobacco
2003/UE Consortium, format din Galaxy Energy International LTD BVI si CTS SRL Italia.
In urma acestei majorari de accize, vanzarile de tigari Carpati s-au injumatatit, de la 200 de milioane tigarete lunar la 100 de milioane