Autoritatile din Alba sunt nemultumite de conditiile in care a fost exploatata partia de schi din comuna Arieseni, mai precis de faptul ca firma care detine instalatia de urcare nu contribuie cu bani la bugetul judetean.
Mai mult decat atat, reprezentantii CJ reproseaza primarului din Arieseni, Marin Jurj, ca a prelungit o autorizatie de constructie la o cladire din apropierea partiei, pentru firma respectiva fara acordul institutiei judetene, in conditiile in care societatea ar fi schimbat proiectul initial, si l-au amendat cu 10 milioane de lei.
Cea mai scumpa zi de schiat din Europa
Firma SC "Todea Turism" a concesionat 420 de metri patrati pentru care plateste administratiei locale o suma relativ modesta, desi suprafata schiabila a partiei este de aproximativ 36.000 de metri patrati. Practic, societatea a concesionat doar suprafata ocupata de stalpii de sustinere, de grupul de actionare a mecanismului de teleschi, cabina de comanda, punctul de supraveghere etc.
In 1999, firma platea 2.260 de lei pe metru patrat, adica mai putin de un milion, o suma modica raportata la incasari, care a fost reactualizata anual, in functie de rata inflatiei. De altfel, la Arieseni se afla cea mai scumpa partie din Europa. O urcare cu teleschi-ul a costat in acest sezon 50.000 de lei (aproximativ 1,30 euro), pentru o lungime a traseului de 750 de metri.
Mai mult, turistii nu au posibilitatea de a obtine facilitati pentru tururi multiple sau pentru perioade mai lungi de o zi. Comparat cu o zi de schiat in Austria, spre exemplu, unde o persoana plateste pentru o zi de schi (6 ore) sub 30 de euro (pentru 50-60 de kilometri), la Arieseni o zi de schiat costa un turist aproximativ 48 de euro, pentru numai 27 de kilometri parcursi.
Practic, singurul ser