Comisia Europeana a decis lansarea impotriva Marii Britanii a primei faze a procedurii de deficit bugetar excesiv. Acest gest survine ca urmare a depasirii repetate de catre Londra a deficitului minim cerut de UE de 3% din PIB.
Este adevarat, comenta ieri BBC, ca Marea Britanie, nefacand parte din zona euro, nu va primi si sanctiuni financiare, dar ea se va afla intr-o "situatie delicata" in fata partenerilor europeni.
Marea Britanie, dupa cum se stie, asigura in acest moment presedintia semestriala a UE si este tara membra a Uniunii care a facut intotdeauna mult caz de necesitatea unei mai bune gestiuni economice a comunitatii europene. BBC se refera la un raport intocmit de Comisia Europeana asupra situatiei bugetare a Marii Britanii in care se precizeaza ca, la finele lunii august, ea avea un deficit bugetar de 3,2 la suta, depasind, astfel, pentru al doilea an consecutiv limita admisa in cadrul UE de 3 la suta din PIB, prevazut de Pactul European de Stabilitate. In aceasta prima etapa a procedurii pentru deficitul excesiv se dau avertismente si se fac "recomandari" de reducere a deficitului. Guvernul britanic a reactionat imediat.
Intr-un comunicat oficial, citat ieri de presa londoneza, acesta cere "o interpretare prudenta" a Pactului de Stabilitate, care ia in considerare doar ciclurile economice in intregimea lor, cresterea durabila a finantelor publice pe termen lung, precum si rolul important al investitiilor publice. Joaquin Almunia, comisarul european pentru probleme economice, gaseste nejustificate scuzele invocate, in favoarea lor, de catre autoritatile britanice, reamintind faptul ca nici pe departe nu poate fi invocat contextul economic.
In cursul anului trecut, indicatorii economici ai Marii Britanii au fost buni, indeosebi rata cresterii economice, care a atins 3,2 la suta, relativ deasupra altor mari economii europene. Da