Conducerea Bancii Centrale a decis joi sa reduca dobanzile oferite bancilor, incercand astfel sa dea un nou imbold pentru reducerea dobanzilor la creditele in lei.
De ieri, noua dobanda de politica monetara este de 7,5%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand BNR promova o dobanda de 18,75%, nivelul indicatorului a scazut cu 11,25 puncte procentuale. Si in cazul depunerii banilor peste noapte la BNR, bancile vor dispune de castiguri mult mai mici, dobanda scazand de la 4% la 1%.
Scaderea nu a fost nici pe departe la fel de spectaculoasa in cazul dobanzilor la creditele in lei pe care le pot vedea romanii la ghiseele bancilor, care au ramas cocotate la peste 16%.
Decizia BNR de reducere a dobanzilor la lei vine cu doar cateva zile inainte de intrarea in vigoare a noilor restrictii la creditele in valuta. „Aceste masuri de temperare a creditarii in valuta nu sunt masuri de politica monetara, ci de aparare a bancilor. Institutiile de credit care au resurse in lei, dar care dau credite in valuta ar putea avea probleme din cauza variabilitatii cursului.
In caz ca avem o depreciere a leului, cum a fost azi, clientii ar trebui sa scoata mai multi bani din buzunar", ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Oficialii BNR nu vad in momentul de fata un pericol de supraincalzire a economiei. „Datele arata ca productia industriala e pe minus. Apare si o incetinire a exporturilor. Nu din cauza cursului, ci a chinezilor.
Solutia este productia proprie si viteza de reactie a firmelor", explica Vasilescu.
Leul o ia la vale
Depreciere. Leul a scazut ieri in fata monedei europene cu aproape 300 de lei, cursul valutar revenind peste pragul 35.000 lei pentru un euro. Jucatorii de pe piata valutara spun ca ziua de ieri a fost destul de agitata. Dimineata s-a vandut multa valuta. In momentul in c