Doar patru dintre cele cinci propuneri facute de ministrul Justitiei pentru posturile de conducere din Parchetul National Anticoruptie au trecut "favorabil" de Camera procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii, ne-a informat, ieri, Cristina Lita, purtatorul de cuvant al institutiei.
Potrivit acesteia, in urma audierii candidatului pentru functia de procuror general adjunct al PNA, Mircea Zarie, membrii Camerei procurorilor nu s-au putut decide in favoarea sau defavoarea numirii acestuia, acordand trei voturi "pentru" si trei "impotriva".
In ceea ce-i priveste pe ceilalti candidati, Carmen Galca (pentru a doua functie vacanta de procuror general adjunct al PNA), Romeo Balan (pentru postul de procuror militar sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari), Doru Tulus (pentru functia de procuror sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie) si Irinel Paun (pentru postul de procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei), acestia au primit aviz favorabil cu unanimitate de voturi.
"Intrebarile puse de membrii Camerei au vizat atat activitatea trecuta a procurorilor, cat si reactiile pe care le-ar putea avea in anumite momente ale anchetei", ne-a precizat Cristina Lita, subliniind ca audierile s-au finalizat dupa ora 22,00 a zilei de miercuri.
Raspunsuri evazive si iesiri nervoase
Pe de alta parte, Liviu Dascalescu, vicepresedintele CSM, a subliniat, citat de Mediafax, ca Mircea Zarie nu a instrumentat nici un dosar de coruptie si nu a organizat nici un flagrant delict, candidatul replicand ca a realizat totusi un flagrant, in perioada 1990-1993, fara sa poata preciza exact momentul. Zarie n-a putut oferi prea multe detalii nici in privinta motivelor pentru care a fost destituit, in anul 2001, din functia de adjunct al procurorului general al Romaniei,