In momentul de fata, fiscalitatea din Romania este printre cele mai scazute din Europa, a declarat aseara, intr-o emisiune televizata, premierul roman, Calin Popescu Tariceanu.
Acesta este argumentul cu care a incercat sa ii convinga ieri pe reprezentantii sindicatelor si patronatelor sa il sustina in tentativa de a combate evaziunea fiscala si sa ajute la scoaterea la suprafata a unui milion de salarii neimpozitate.
Povara contributiilor sociale, 17% la angajat, 32,5% la angajator, a fost recunoscuta si de Tariceanu, care a promis ca ea va continua procesul de reducere a CAS pana in 2008. „Insa la nivelul impozitarii profitului, la nivelul impozitarii salariului, suntem la cel mai scazut nivel din Europa", a tinut sa precizeze premierul.
„Avem, intr-adevar, cea mai prietenoasa legislatie din Europa in ceea ce priveste impozitul pe venit. In anumite aspecte, ca urmare a lacunelor legislative in ceea ce priveste unele tranzactii imobiliare si nu numai, suntem chiar un paradis fiscal", ne-a declarat Gabriel Biris consultat Salans si membru JCI .
Prietenos este si impozitul pe profit, sustine Biris, insa nu trebuie sa uitam ca inca pastram foarte multe nedeductibilitati cae fac ca rata efectiva de impunere sa fie mai mare de 16%. „In ceea ce priveste CAS, suntem inca cea mai scumpa tara din Europa. Nivelul urias al contributiilor sociale anuleaza in mare efectul cotei de 16% de la majoritatea impozitelor pe venit", afirma analistul fiscal.
Sunt insa si tari care au o fiscalitate mai prietenoasa decat noi, precum Serbia, sustine Biris, contrazicandu-l pe premier, care sustinea ca mai jos de atat nu se poate cobori.
Vecinii nostri sarbi au reusit acest lucru, ei avand o cota de impozitare a profitului de numai 10% si una de impozit pe venit de 14%, iar contributiile sociale sunt la ei departe de nivelu