Pentru a doua oara consecutiv, Calin Popescu Tariceanu demonstreaza ca este capabil sa preia initiativa politica in confruntarea sa cu Traian Basescu. Pentru ca acum vorbim pur si simplu despre un conflict deschis, ale carui desfasurare si deznodamant vor avea efecte importante asupra vietii politice romanesti.
In timp ce seful statului, fara a se fi consultat cu liderii coalitiei sau macar cu cei ai Aliantei DA, a avansat, aproape din avion, ideea unui referendum peste capul partidelor, pentru schimbarea din temelii a sistemului politic - prin introducerea sistemului unicameral - Calin Popescu Tariceanu, tot fara a cere vreo binecuvantare de la Cotroceni sau Alianta, a organizat consultari.
Si nu la partid ori la nivelul Aliantei DA sau al coalitiei. Ci la Palatul Victoria, acolo unde este sediul Guvernului. Iar initiativa lui Tariceanu a avut loc cu doua zile inainte ca Basescu sa se fi intalnit cu liderii partidelor si ai grupurilor parlamentare - la ultimii s-a gandit abia cand a citit mai bine Constitutia si legea referendumului.
Covorul de sub picioarele lui Basescu a fost, asadar, tras, intrucat acestuia nu-i mai ramane mare lucru de dezbatut, dupa ce zarurile au fost jucate la Palatul Victoria.
Cine va avea castig de cauza? Presedintele, care doreste Parlament unicameral, construit prin vot uninominal, procedura declansata in urma unui referendum, peste capul Parlamentului si al partidelor? Sau Calin Popescu Tariceanu, care se pronunta impotriva sistemului unicameral, propunand o republica parlamentara, care ii va taia sefului statului aripile pe care, constitutional, le are, in
prezent? Dupa parerea mea, nici unul, nici altul. Scorul va fi egal. Sau aproape egal. Dar acest scor egal, care pentru Basescu si PD va putea insemna o infrangere usturatoare, pentru Calin Popescu Tariceanu si PNL va fi un p