Comisia de Buget, Finante si Banci a Senatului are in lucru un proiect care va modifica actuala lege a creditului ipotecar. Este vorba de un numar de cinci proiecte de lege privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare, cadastrul si publicitatea imobiliara, bancile de credit ipotecar, obligatiunile ipotecare si securitizarea creantelor.
Adoptarea acestui pachet legislativ va permite infiintarea bancilor de credit ipotecar precum si refinantarea sistemului de creditare pentru locuinte prin intermediul emisiunilor de obligatiuni garantate cu ipotecile asupra locuintelor ce urmeaza sa fie construite.
In prezent, creditul ipotecar, cu un volum de 1,3 miliarde RON (la 31 iunie 2005) reprezinta doar 0,5% din PIB. Necesarul de locuinte noi pentru Romania este de peste 1 milion, ceea ce ar presupune, daca socotim si reabilitarea si consolidarea locuintelor existente, o piata ipotecara, in anii care vin, de peste 20 miliarde euro. Atragerea unor resurse de asemenea proportii nu este posibila fara adoptarea pachetului legislativ privind creditul ipotecar, se afirma intr-un comunicat semnat de presedintele Comisiei, Varujan Vosganian. Potrivit formei initiatorului, proiectul de modificare a legii creditului fiscal prevede ca ipoteca pentru garantarea imprumutului pentru investitii imobiliare dureaza pana la rambursarea integrala a tuturor sumelor datorate in contract.
In cazul in care partile convin astfel, ipoteca va putea fi transferata unui alt imobil, moment in care ipoteca asupra imobilului initial inceteaza. Rangul va fi stabilit la data trecerii noii ipoteci in cartea funciara, arata proiectul. Daca ipoteca se pune numai pe constructie, atunci se constituie drept de proprietate asupra ei si doar drept de folosinta asupra terenului.
Pana la rambursarea integrala a creditului, imobilul ipotecat poate fi instrainat, dar numai cu acordul pre