Parlamentarii nu sunt prea multumiti de activitatea SRI. Dupa ce au analizat Raportul pe 2004 al Serviciului, senatorii si deputatii din comisia pentru exercitarea controlui asupra SRI au elaborat si ei un raport, insa unul destul de critic. Fapt ce constituie o premiera in istoria comisiei, care, in trecut, se multumea mai mult sa ia act de realizarile Serviciului.
Despre realizari se vorbeste si in acest raport al comisiei, dar nu prea mult. "Raportul raspunde exigentei controlului parlamentar", scriu parlamentarii, care apreciaza ca Serviciul a realizat astfel "o diagnoza pertinenta asupra securitatii nationale". Dupa o alta serie in care sunt laudate succesele SRI, documentul trece si la "umbrele" din activitatea serviciului.
Cele mai multe reprosuri se refera la personalul SRI, comisia sesizand "lipsa generatiei de mijloc maturizate profesional si afirmarea insuficient de convingatoare a noilor promotii de ofiteri". Cu alte cuvinte, sunt nemultumiti ca in Serviciu au ramas prea multi din vechea garda, in timp ce noua generatie este fie insuficient pregatita, fie insuficient promovata. Problemele de personal se manifesta, spun parlamentarii, "indeosebi sub aspectul mentalitatii profesionale", "dar si sub forma insuficientului potential novator".
Motivul – "inconsecventa si discontinuitate in conceptia de pregatire si instruire, aceasta fiind grevata de prea multe experiente si de putine reusite". Tendinta subliniata si de faptul ca exista "o tendinta usor regresiva in ceea ce priveste managementul Academiei Nationale de Informatii", adica acea institutie care furnizeaza agenti serviciului. Comisia de control remarca faptul ca abaterile, unele grave, sunt sanctionate de conducerea SRI, insa nu uita sa mentioneze ca trebuie studiate si "cauzele de climat care au facut posibila aparitia lor".
Comisia reproseaza si o "insuficienta capacitate d