Vasile Dincu(Foto: )
Observatorii au primit ultimele indicatii de la presedintele Traian Basescu si de la minitrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Clujul va fi reprezentat la PE de senatorul PSD Vasile Dincu si de deputatul UDMR Konya Hamar Sandor.
Initial, si deputatul PC Gratiela Iordache a fost desemnata sa faca parte din delegatie, dar conservatorii au trebuit sa cedeze locul acesteia unui reprezentant al minoritatilor nationale. Activitatea observatorilor romani va fi limitata de reguli precise, unii dintre parlamentari afirmand ca statutul de observator la PE aduce mai multe dezavantaje decat avantaje.
Delegatia Romaniei la PE este formata din 12 parlamentari de la PSD, 7 de la PNL, cate 5 de la PD si PRM, 3 de la UDMR, 2 de la PC si un reprezentant al minoritatilor nationale. Asadar, 18 reprezentanti ai Coalitiei, inclusiv reprezentantul minoritatilor, si 17 ai opozitiei PSD-PRM.
De la Senat vor lipsi 8 senatori ai puterii si 7 ai opozitiei, iar la Camera Deputatilor, scorul este egal, 10 la 10.
PSD, PRM si PNL au admis ca au luat in calcul posibilitatea de a nu-si trimite parlamentarii la PE, pentru ca nu lipsi la dezbaterile si la votul in plen pentru Regulemente, dar au ajuns la concluzia ca un astfel de gest ar fi un semnal negativ dat forurilor europene si ca, oricum, balanta este echilibrata, absentele compensandu-se reciproc.
Observatorii nu vor lipsi decat trei zile pe saptamana, Senatul hotarand deja ca votul final pentru legi va fi dat doar in zilele de joi, pentru ca si parlamentarii observatori sa poata lua parte la sedinte.
Statut „inferior" doar temporar
Observatorii romani si bulgari la PE nu au dreptul sa ia cuvantul in sedintele plenului, iar in lucrarile comisiilor din