Ministerul Finantelor pregateste reintroducerea impozitului pentru programatori, incepand din 2006. Proiectul a starnit reactii dure atat din partea comunitatii IT&C, cat si din partea Ministerului Comunicatiilor (MCTI). "Nu suntem de acord cu aceasta propunere. (...) Cota de impozitare zero pentru programatori este un avantaj competititiv al Romaniei, in fata celorlalte tari din regiune. Multi investitori si-au creat aici centre de cercetare, dezvoltare si productie de soft tocmai datorita acestui fapt", ne-a declarat ministrul Zsolt Nagy.
PIERDERI. De fapt, reintroducerea acestui impozit va face ca statul sa piarda bani, in loc sa creasca incasarile la buget, spun reprezentantii industriei. Potrivit estimarilor MCTI, veniturile la bugetul de stat din impozitele aplicate programatorilor s-ar ridica la aproximativ 9 milioane de euro, suma calculata la un salariu mediu de 500 de euro pe luna. "Este lesne de inteles asadar ca incasarile la bugetul de stat ar fi cu mult mai mici decat sumele ce ar fi atrase sub forma de investitii in Romania tocmai datorita acestui avantaj", a adaugat Nagy.
Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii (ATIC) a trimis o scrisoare deschisa ministrului Finantelor Publice, prin care atrage atentia ca eliminarea acestei facilitati este inoportuna. Conform estimarilor ATIC, masura va afecta intre 6.000 si 8.000 de angajati si, implicit, va conduce la o crestere nesemnificativa a incasarilor la buget. Ministerul Finantelor pregateste reintroducerea impozitului pentru programatori, incepand din 2006. Proiectul a starnit reactii dure atat din partea comunitatii IT&C, cat si din partea Ministerului Comunicatiilor (MCTI). "Nu suntem de acord cu aceasta propunere. (...) Cota de impozitare zero pentru programatori este un avantaj competititiv al Romaniei, in fata celorlalte tari din regiune. Multi investitori si-au creat aici c