Record de precipitatii in Constanta
Meda Georgescu, de la Administratia Metrologica, spune ca ieri s-a inregistrat una dintre cele mai mari cantitati de apa ?de care am eu cunostinta?. Este vorba despre 222 litri pe metru patrat la Biruinta, judetul Constanta, la orele pranzului.
Ea sustine ca prin rotirea norilor in zona Marii Negre si a umezelii astfel obtinute s-au creat cantitati mai insemnate de precipitatii decat de obicei. Specialistul explica insa ca nu a fost facut un raport cu date statistice despre cele intamplate in ultimele zile. Totusi, deja se stie ca, in comparatie cu inundatiile din anii ?70, precipitatiile din acest an au fost mult mai mari.
Cauze - Natura isi face de cap, dar si oamenii o ajuta
Una dintre cauzele aduse in discutie este asa-numita incalzire globala, dar aceasta nu este unanim acceptata de specialisti. Cercetatorii de la Universitatea ?Babes-Bolyai? spun ca inca nu se poate spune daca intr-adevar avem de-a face cu un astfel de fenomen. La randul lor, cei de la Administratia Nationala de Meteorologie afirma: ?Constituie o mare provocare stiintifica identificarea asa-numitilor factori interni sau antropogeni (schimbarea compozitiei atmosferei ca urmare a efectului cresterii gazelor cu efect de sera)?.
In schimb, profesorul Mircea Dutu, rectorul Universitatii Ecologice din Bucuresti, spune ca ?o astfel de manifestare a vremii, cu sase valuri de ploi, pentru prima oara in Romania, dar nu si in Europa, prevesteste inceputul schimbarilor climatice caracterizate prin fenomene meteorologice extreme?.
Incalzirea vremii
Profesorul Dutu aduce ca dovada faptul ca aceste fenomene sunt provocate de incalzirea planetei, intre 1910 si 2000 temperatura medie globala a crescand cu 0,6 grade Celsius, iar, spre comparatie, ultima epoca glaciara s-a sfarsit in urma unei cresteri de 4 grade C.
Di