Raportul dur al comisiei parlamentare de control a SRI la adresa Serviciului a fost confirmat ieri si de presedintele comisiei, liberalul Radu Stroe. Conform senatorului PNL, activitatea Serviciului in anul 2004 a fost buna in proportie de 85%, dar au existat si unele deficiente.
Conform raportului comisiei, unul surprinzator de dur si fara precedent in istoria comisiei, SRI sufera la capitolul personal si sub aspectul mentalitatii profesionale. Parlamentarii par deranjati si de faptul ca Serviciul a aratat o insuficienta capacitate de a preintampina surprizele contrainformative. Cel mai puternic repros se refera insa la faptul ca in SRI, din cauza dezinformarilor, au devenit incomozi cei mai profesionisti si verticali oameni ai sai.
Ieri, Stroe a confirmat aprecierile comisiei si a limitat eficienta SRI la un procent de 85 la suta.
"Sigur ca in cadrul raportului noi am constatat si o serie de deficiente, nici nu era posibil sa nu se intample altfel. Exista incoerenta in politica de resurse umane, blocaje de mentalitate. E natural sa fie asa si noi speram sa eradicam aceste probleme, dar nu dintr-o data. Prin urmare, eu cred ca este nedreapta maniera de interpretare si catalogare a raportului de catre altii", a declarat Stroe.
In schimb, deputatul PSD Gabriel Oprea, membru al comisiei, este de parere ca activitatea Serviciului a fost una "buna si foarte buna". "Concluzia generala a Comisiei de control parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii confirma producerea unor schimbari consistente in activitatea de ansamblu a SRI. Activitatea Serviciului a fost catalogata ca fiind buna si foarte buna", a spus Oprea. El a precizat ca SRI se afla in etapa de finalizare a reformei obiectivelor strategice, de modernizare si perfectionare a structurilor, metodele si activitatile de ansamblu fiind realizate integral.
Raportul dur a