Aproape un milion de romani se afla in Germania. De ce leaganul Gestapoului si al Stasi este mai atractiv pentru ei decat caldura si frumusetile patriei? Pentru ca Germania a eradicat de mult aceste odioase politii politice. Guvernele Romaniei continuau sa conduca insa tara cu ajutorul securistilor, care o transformasera intr-un jalnic feudalism al secolului al XX-lea. In Germania, doar istoricii isi mai amintesc de Gestapo si Stasi. Securitatea continua sa fie insa pe buzele romanilor.
In anii 1950, cand am condus rezidenta de spionaj a Romaniei din Germania, am vazut cum Reich-ul hitlerist a fost demolat. Wehrmacht si Gestapo au disparut. Criminalii politici au fost judecati. Nazistii au pierit din viata publica. Cand m-am reintors, RFG era o democratie infloritoare, al carei Wirtschaftswunder o facuse liderul Europei.
Am fost in Berlin cand Zidul a fost demolat si am vazut si cum RDG a disparut in neant. Ministerele ei au fost desfiintate. Militia (Volkspolizei) a fost abolita. Armata s-a evaporat. Nimeni nu a plans dupa ele. Diferenta dintre cele doua Germanii era ca dintre zi si noapte, si RDG-istii au inteles ca lumina nu vine intotdeauna de la rasarit.
Stasi a incercat sa se salveze schimbandu-si numele... tactica folosita ulterior cu success de Securitate si KGB. Peste noapte, Stasi s-a rebotezat AfNS (Amt fÂr Nationale Sicherheit, Oficiul Securitatii Nationale) si a pretins ca este o noua institutie. Guvernul RFG a fost insa diferit de cel al Romaniei postcomuniste. In dimineata de 11 decembrie 1989, toate intrarile celor 18 cladiri de pe Normannen Strasse, unde se afla centrala Stasi, erau sigilate. Anunturi lipite pe usi anuntau ca Stasi/AfNS a fost desfiintat si ca sediile au fost preluate de un Comitet Cetatenesc de Stat (Staatliches Burgerkomitee). Am vazut stupoarea de pe fetele stasistilor.
Curand, 16 din aceste cladiri au fos