O data cu incheierea sezonului estival, marea pierde suprematia in topul preferintelor turistilor care se indreapta catre statiunile montane. De cele mai multe ori, muntele inseamna doar o simpla distractie, mai ales pentru cei tineri care nu iau in seama pericolele pe care le intalnesti la tot pasul.
Una dintre principalele probleme care, nu de putine ori, duce la accidente tragice, este lipsa de informatii despre echipamentul necesar unor astfel de excursii. Mai ales in aceasta perioada de timp, cei care se aventureaza sa escaladeze traseele montane trebuie sa tina cont, in primul rand, de conditiile meteorologice extrem de schimbatoare, mai ales in zonele inalte.
Normele de echipare
Nu de putine ori majoritatea dintre noi refuza sa mearga la munte din cauza lipsei echipamentului necesar - si aici nu vorbim despre escaladarile profesioniste, unde regulile sunt extrem de stricte.
Majoritatea specialistilor sustin ca in cazul drumetiilor montane echipamentul trebuie sa fie suficient de calduros fara a impiedica o transpiratie normala a corpului; usor, impermeabil si sa se inchida - deschida fara probleme, de preferat cu nasturi, sa permita libertatea de miscare a corpului fara a ingreuna mersul sau a cauza rosaturi.
Din punct de vedere al materialelor, toata lumea recomada tesaturile din lana, deoarece permit un schimb rapid de caldura intre mediu si corp, si sunt calduroase si usoare in acelasi timp.
Cat despre lenjeria de corp, recomandabile sunt articolele din bumbac. Din rucsacul turistului nu trebuie sa lipseasca manusile si fesul de lana, in sezonul rece, sau palaria de panza si ochelarii de soare, in perioada verii.
Dar indiferent de anotimpul ascensiunii, incaltamintea obligatorie sunt bocancii, capabili sa reziste la asprimea cararilor montane.
Pericolele frecvente
Fauna m