Bulgaria, perceputa ani de-a randul drept candidata mult mai "neproblematica" comparativ cu Romania, se dovedeste acum a fi fost de fapt "mai buna la manipulat mass-media si opinia publica, apeland in acest scop la ajutorul unor personalitati-cheie", care s-au grabit "sa schiteze un portret nerealist al acestei tari", apreciaza Dow Jones Newswires.
Mai nou, cercurile UE sunt de parere ca pana si coruptia din Romania este inferioara celei din Bulgaria, aspect "retusat" cu grija de catre fostul guvern de la Sofia.
Rapoartele de tara ale CE din 25 octombrie vor puncta aceasta rasturnare de situatie, dar pe de alta parte vor cataloga in cazul ambelor tari autoritatile vamale drept "mari focare de coruptie".
Alte aspecte deficitare mentionate - valabile pentru ambele candidate -vor fi cele ale administratiei si justitiei.
In ceea ce priveste capitolul concurentei, Romaniei ii vor fi recunoscute "mari progrese" - in pofida faptului ca in luna august comisarul european pentru concurenta, olandeza Neelie Kroes, apreciase "rezultatele deosebite ale eforturilor bulgare", considerand in schimb ca Romania nu si-a facut temele.
Rapoartele pe 2004 nu vor contine referiri la posibilitatea aplicarii clauzei de salvgardare celor doua tari, Comisia Europeana urmand a face recomandarile despre o posibila amanare a aderarii Romaniei si Bulgariei abia la jumatatea anului viitor.
Aplicarea clauzei de salvgardare ar putea deveni insa "o chestiune necesara sub aspectul credibilitatii" institutiilor europene, noteaza corespondenta Dow Jones Newswires cu referire la surse din Bruxelles care au preferat sa-si patreze anonimatul.
Politicienii europeni au explicat eventualitatea recurgerii la un astfel de pas insa mai degraba ca o urmare a unei "anumite oboseli fata de extindere" a europenilor - dupa primirea anul