Cu doar citeva zile inaintea inceperii anului universitar, studentii cauta cu disperare un apartament sau o garsoniera de inchiriat. Perioada nu este deloc propice, deoarece proprietarii aproape au dublat tarifele, iar agentiile imobiliare profita si ele de pe urma studentilor.
Se ajunge la situatii in care proprietarul inchiriaza un apartament cu 2 camere, nemobilat si fara centrala, cu 250 de euro lunar, doar pentru ca se afla in zona centrala, iar o agentie imobiliara sa ceara comisionul chiar inainte ca doritorul sa vada efectiv apartamentul si sa decida daca ii place sau nu.
Una spune anuntul, alta-i la fata locului
Mihai N. este student si, pentru ca nu primeste cazare de la Universitate, cauta de vreo luna oferte de inchiriere in ziar. Pina acum nu a gasit nimic care sa-l multumeasca: „Anuntul din ziar spunea ca este vorba despre o camera in «Tudor», cu baie separata, termopan, frigider si toate utilitatile.
Cind am ajuns acolo, era, de fapt, o camera intr-un camin, cu buda comuna pe palier, nu cred ca avea mai mult de 10 metri patrati si pe care imi cereau 110 euro". Preturile pe care le propun proprietarii sint de-a dreptul exorbitante, astfel, la anunturile de mica publicitate, cu greu gasesti o locuinta de inchiriat sub 200 de euro.
Daca apartamentul este si in zona centrala, pretul lui creste usturator. Astfel, chiar daca nu este prevazut cu repartitoare de caldura si este gol-golut, mobilarea revenind chiriasului, apartamentul din zona centrala poate ajunge pina la 250-300 de euro, doar pentru ca se afla linga Universitate, iar studentul poate face economie la banii de transport.
Majoritatea celor care scot la inchiriat imobile cer plata chiriei anticipat pe 2, 4 sau chiar 6 luni de zile. Astfel, daca se se