Companiile multinationale incep sa aleaga din ce in ce mai des romani atunci cind se pune problema ocuparii unor pozitii in conducerea filialelor din sud-estul Europei. Acestia, in doi-trei ani, vor putea ocupa pozitii de top in tarile balcanice.
Cresterea productivitatii muncii si evolutia mentalitatilor in directie occidentala fac si ca potentialul profesional al romanilor sa fie foarte mare. Conform specialistilor in resurse umane, in citiva ani angajatii romani vor putea ocupa din ce in ce mai multe pozitii de top management in companii din tarile balcanice.
Ce cauta investitorii
„In general, investitorii straini care doresc sa intre intr-o anumita tara balcanica cauta doua lucruri: o structura financiar-bancara solida pentru a avea toate premisele derularii unei afaceri si prezenta pe piata a companiilor de recrutare de top. Pentru a fi siguri ca vor gasi in tara respectiva oamenii potriviti", spune Harris Pezoulas, presedintele Stanton Chase Grecia.
Bancile incep sa nu mai aiba nevoie de straini
Sectorul bancilor este unul dintre sectoarele economiei in care romanii incep sa ocupe pozitii importante de decizie, inlocuind expatii. Pina acum acest lucru nu s-a intimplat, nu pentru ca romanilor le-ar fi lipsit studiile de buna calitate, ci experienta de minimum zece ani in domeniu, necesara pentru astfel de functii.
Romanii intorsi din strainatate, cu experienta in domeniu, diminueaza nevoia de expati in acest sector. Acest fenomen nu este caracteristic numai serviciilor financiare, spune Panos Manolopoulos, ci tuturor domeniilor. Un sector in care gasirea de angajati romani pregatiti pentru pozitii cu mare putere de decizie reprezinta inca o provocare este sectorul IT&C.
Exodul specialistilor in domeniu este de vina pentru aceasta stare de lucruri. Prin urmare, in Romania incep sa a