Profitul si riscul, sunt elementele primordiale pe care investitorii romani le iau in considerare atunci cand se angajeaza in plasamente bursiere in actiuni.
Cumparand actiuni, riscul este de multe ori omis, pentru ca, spun ei, chiar daca pretul va scadea, pot astepta cateva luni sau chiar ani pentru ca acesta sa revina la valori superioare.
"In acest context, piata futures este, fara o analiza judicioasa, perceputa ca un teritoriu unde, in egala masura, castigurile sunt fabuloase iar riscul este pe masura, declara Radu Luca, economist la Bursa din Sibiu. Un titlu care in mod normal costa 10 lei la Bursa de Valori, este achizitionat pe piata la termen la un pret de 1 sau maxim 1,5 lei. Riscurile asumate pe pietele spot si la termen sunt identice, insa beneficiile obtinute folosind derivatele futures sunt incomparabil mai mari". De exemplu, presupunem ca un investitor are la dispozitie 1.000 lei si intentioneaza sa ii plaseze in actiunile SNP.
Daca va investi intreaga suma la BVB la pretul de 0,48 lei/actiune, va putea achizitiona 2.000 de actiuni, pentru care va plati 960 lei, ramandu-i in cont 40 de lei.
Pentru o investitie de aceeasi marime echivalenta in piata futures, va trebui sa ia o pozitie long (cumparare) de 2 contracte futures pe SNP (un contract este echivalentul a 1.000 de actiuni). El va plati un pret de 0,49 lei (pretul futures este, de obicei, mai ridicat decat cel spot) si va depune o marja (garantie) de 100 lei (marja pentru 1.000 actiuni SNP pe piata futures este de 50 lei), disponibilul din cont fiind de 900 lei. Aceasta suma poate fi folosita in diverse plasamente, depozite bancare, alte genuri de investitii sau ca rezerva in cazul unui trend nefavorabil al actiunilor.
Intr-un caz ipotetic, daca actiunea ar castiga in decursul unei luni 0,0700 lei, ea va fi cotata la 0,55 lei la BVB si la 0,56 lei la Sibiu. Dupa cum s