Asa cum ne-am obisnuit, din 1989 incoace, in Romania se infiinteaza peste noapte fel de fel de structuri administrative auxiliare ce preiau anumite functii ale unor institutii. Sub pretextul unei administratii mai riguroase, se aloca astfel noi fonduri, se fac noi angajari, iar banul public dispare incet incet, dar sigur.
In ultima perioada GAZETA v-a prezentat o serie de cazuri ("Stadionul Ion Moina", "Spitalul de Urgenta", "Creditul de 200 miliarde lei vechi contractat de Consiliul Judetean"). Toate acestea se leaga de nou infiintata Regie Autonoma de Administrare a Domeniului Judetean.
Judetul Cluj nu face, nici el, exceptie de la acesta "regula nescrisa". Un caz evident reprezinta infiintarea, in 1 august 2003, a Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Judetean (RADJ).
Aceasta a fost instituita prin transferul patrimoniului aflat in administrarea Directiei de Administrare a Patrimoniului Consiliului Judetean (CJ), iar in prezent isi exercita activitatea prin intermediul unui personal de 60 de angajati, in frunte cu directorul general al acestei Regii, Ioan Berche.
Atributii preluate
RADJ Cluj se ocupa de administrarea directa, dar si indirecta a patrimoniului judetean. Cea mai semnificativa parte a domeniului public administrat direct de catre Regie o reprezinta reteaua judeteana de drumuri si poduri Cluj, adica 1.386 de km.
De asemenea, administrarea directa se face si pentru imobile, terenuri si cladiri, acestea fiind administrate de Regie prin Hotarare de CJ. In mod indirect, RADJ tine evidenta celorlalte cladiri si terenuri aflate in administrarea unor institutii sau societati care sunt cuprinse in patrimoniul CJ, prin Hotararea CJ nr. 969/2002.
Miliarde pentru drumuri
Dupa