Moneda europeana s-a apreciat cu 2,65%, cursul urcand de la 3,4772, in 16 septembrie, la 3,5692 lei, vinerea trecuta, pe fondul unor miscari ample pe piata valutara.
Acest trend a fost influentat in special de BNR, care pe langa obisnuitele interventii in piata valutara, care au avut scopul de a mentine euro in apropierea pragului de 3,5 lei, a decis o taiere de proportii a dobanzilor. Ea a redus saptamana trecuta dobanda de interventie de la 8,5% la 7,5% pe an iar dobanda cu care sunt atrase depozitele de la banci a scazut de la 4% la 1%.
Decizia BNR a avut darul de a raci instantaneu o parte dintre "banii fierbinti" stimuland, in acelasi timp, unele banci sa incerce miscari speculative.
Evolutia cotatiilor euro a fost mult mai spectaculoasa decat cea a cursului, vineri fiind atins un maxim de 3,62 lei, "datorita unor incercari speculative ale bancilor, dar fondurile speculative nu au vrut sa cumpere mai sus de 3,58 lei. Exista insa alte fonduri care ar vinde imediat euro daca ar fi depasit pragul de 3,6 lei", declara un dealer bancar.
In ceea ce priveste dolarul, acesta s-a apreciat intr-o saptamana cu aproape 4%, cursul urcand de la 2,8337 la 2,9427 lei. La aceasta evolutie au contribuit atat evolutia raportului leu/euro cat si cea a paritatii euro/dolar, care a coborat de la 1,23 la 1,1998 dolari, cel mai scazut nivel incepand cu 8 iulie.
De la inceputul lui septembrie, cand euro valora 1,26 dolari, acesta a pierdut mai mult de 4% fata de dolar.
La cresterea monedei americane au contribuit atat decizia Rezervei Federale de a majora dobanda de referinta de la 3,50 la 3,75% cat si faptul ca uraganul Rita nu a avut efectele precedentei calamitati care a lovit SUA. Pe de alta parte scaderea euro a fost influentata si de situatia politica din Germania, rezultata dupa alegerile generale, cat si de demisia ministrului italian de Fina