Consiliul Concurentei a declansat, de curand, o investigatie pe piata produselor si serviciilor pentru dializa, "ca urmare a disfunctionalitatilor cu care se confrunta aceasta piata".
Importatorii, caci ei fac jocul, nu au motive sa „roseasca" la investigatia Consiliului Concurentei, intrucat cererea ridicata din partea sistemului sanitar le da posibilitatea sa-si construiasca afacerea dupa principiul „cel tare castiga". Si asta pentru simplul motiv ca in Romania nu functioneaza nici un producator de dializoare, chiar daca el exista.
Necesarul de astfel de instrumente depaseste nivelul de 600.000 anual. La fel ca in cazul seringilor de unica folosinta, pe care sistemul sanitar din Romania le importa, desi la noi functioneaza doua fabrici cu tehnologie extrem de performanta, si in cazul dializoarelor prioritate au avut importatorii.
Inceput cu stangul
In cadrul subprogramului national „Preventia si controlul in patologia nefrologica si dializa" statul asigura gratuit, pentru 6.600 de bolnavi, medicamentele si materialele sanitare specifice hemodializei si dializei peritonale. Bugetul alocat acestui program se ridica, pentru acest an, la suma de 1.795 miliarde lei (52 milioane euro).
Dincolo de problemele pe care le intampina bolnavii, un lucru este cert: pentru importatorii de asemenea produse, afacerea este cum nu se poate mai buna. Sa revenim la societatea RA Medical Industries si la cele doua fabrici de seringi. Decizia de a construi asemenea capacitati de productie a venit din partea unor investitori privati, care au intuit potentialul pietei romanesti si nu numai.
Din nefericire, toate cele trei investitii, care se apropie de nivelul de 100 de milioane de dolari, au dat-o in bara inca inainte de a-si demonstra necesitatea.
Comun pentru Sanevit Arad si RA Medical Industries este ca ele au