In paralel cu inasprirea regimului sanctionator, mai multe dispozitii prevad intarirea capacitatii administrative a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor pentru desfasurarea activitatilor de control in domeniu.
Alte norme cu caracter de noutate se refera la metodologiile privind remuneratiile cuvenite titularilor de drepturi, criteriile de stabilire a despagubirilor in cazul incalcarii drepturilor de autor, masurile judecatoresti de prevenire a pagubelor care ar putea rezulta din incalcarea legii.
Noul act normativ transpune opt directive ale Parlamentului European si Consiliului, printre care si Directiva nr. 2004/48/CE din 29 aprilie 2004, privind asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala.
Organismele de gestiune colectiva pot sta in judecata
In numele titularilor drepturilor de autor
Potrivit noilor dispozitii, nu doar titularii drepturilor de autor pot solicita instantelor sau altor organisme competente constatarea incalcarii drepturilor lor si pot pretinde acordarea de despagubiri pentru repararea prejudiciului cauzat.
Aceleasi solicitari pot fi formulate in numele titularilor si de catre organismele de gestiune, de catre asociatiile de combatere a pirateriei sau de catre persoanele autorizate sa utilizeze drepturi protejate prin lege, conform mandatului acordat in acest sens.
Daca actiunea a fost pornita de titular, persoanele autorizate sa utilizeze drepturi protejate prin lege pot sa intervina in proces, solicitand repararea prejudiciului ce le-a fost cauzat.
Criterii noi pentru stabilirea despagubirilor
La stabilirea despagubirilor datorate titularului drepturilor de autor, instanta de judecata va putea lua in considerare criterii cum sunt: consecintele economice negative ale faptei, in special castigul nerealizat datorita acesteia de catre titular